Shingle (Şıngıl) Çatı Nedir? Shingle Çatı Kaplama Nasıl Yapılır?

  • Ana Sayfa Shingle (Şıngıl) Çatı Nedir? Shingle Çatı Kaplama Nasıl Yapılır?
Shingle (Şıngıl) Çatı Nedir? Shingle Çatı Kaplama Nasıl Yapılır?

Shingle (şıngıl) çatı kaplaması, uzun senelerdir yaygın bir biçimde kullanılan ve çatılar için dayanıklı, aynı zamanda da estetik bir kaplama türüdür. Çatıya güç ve koruma sağlamak için özel olarak tasarlanmış malzemelerden oluşur. Bahsi geçen unsurlar genellikle ahşap, asfalt, metal ya da kompozit malzemelerdir. Her biri de birbirinin üzerine bindirilerek çatının üzerine özenle uygulanır. Su sızdırmazdır; farklı renk ve desen opsiyonları ile sunulur. Haydi diğer detaylara hep beraber bir bakalım!

Shingle Çatı Kaplama Özellikleri Nelerdir?

Shingle çatı kaplama, birçok avantaja sahip olan popüler bir çatı kaplama opsiyonudur. Her bir özelliği de dikkat çekicidir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Estetik Bir Görünüm Sağlar

Shingle türlü renk, desen ve tarzlarda üretilebilir. Bu da çatıya farklı bir görünüm verme konusunda size yardımcı olur. Estetik açıdan ilgi çekici bir çatı binayı daha hoş gösterecektir. Evin dış görünümü güzelleşecektir.

Basit Kuruluma Sahiptir

Shingle çatılar, diğer çatı kaplama malzemelerine oranla genellikle hızlı ve basit biçimde kurulabilmektedir. Bu, doğal olarak çatı kaplama sürecinin hız kazanmasını sağlar ve işçilik maliyetini de düşürür.

Hafif Malzemelerdir

Shingle malzemesi, genellikle hafif şekilde üretilir. Bu da çatıya yük vermeyeceği anlamına gelir. Bu özellik, çatının taşıma kapasitesini koruyarak yapısal sorunların oluşmasının önüne geçer.

Su Yalıtımına Katkı Sunar

Şıngıl çatı kaplaması, su yalıtımı konusunda son derece etkilidir. Asfalt bazlı shingle, su geçirmez bir bariyer meydana getirerek çatıyı yağmur ve öteki hava koşullarından korumaktadır. Çatı altında yer alan çatı örtüsü ve kenar şeritleri gibi ilave bileşenlerle beraber kullanıldığında ise sızıntılara karşı etkin koruma sağlar.

Dayanıklıdır

Kaliteli bir biçimde üretilen şıngıl malzemesi her zaman uzun ömürlü ve son derece dayanıklı formdadır. İyi bir bakım ve rutin kontroller ile dayanıklılığı artırılabilir. 20 seneye kadar ömrü vardır.

Ekonomiktir

Şıngıl çatı kaplamaları, öteki kaplama malzemelerine oranla daha ekonomik bir seçenek olmaktadır. Hem malzeme maliyeti hem de kurulum maliyeti konusunda popüler olması da çok doğaldır. Bahsi geçen tüm özellikler ve getirdiği avantajlar, şıngıl çatı kaplamalarının herkesçe bilinme nedenleridir. Fakat, çatı kaplama seçiminde dikkate alınması gereken başka faktörler de bulunmaktadır.

İklim olanakları, binanın konumu ve tasarım tercihleri gibi sebepler en uygun çatı kaplama malzemesini belirlemek adına göz önüne alınmalıdır. Shingle çatı kaplaması seçimi yapılırken yerel yapı yönetmeliklerine uyulması, profesyonel bir çatı ustası ile çalışılarak üretici talimatlarının adım adım uygulanması önem arz eder.

Önemli Not: Şıngıl çatı kaplamalarının birtakım potansiyel dezavantajları da vardır. Örneğin; güneşe maruz kaldıkça renk solması durumu ile karşılaşılabilir. Bunun yanı sıra aşırı rüzgarlı yerlerde şıngılların yerinden oynama ve çıkma riski vardır. Bu yüzden çatı kaplaması seçerken bu tür faktörleri göz önüne almak mühimdir.

Shingle Çatı Kaplama Nasıl Yapılır?

shingle kaplayan bir usta

Shingle çatı kaplama uygulamasında shingle, kenar şeridi, çatı altı örtüsü, çivi, çekiç, keski, kepenk ya da merdiven kullanılabilir. Uygulama adımları ise şu şekildedir: Önce güvenlik adımları tamamlanır. Sonrasında hazırlık aşamasına geçilir. Shingle malzemeler yerleştirilir, kesilir, sıralanır ve bitirme adımıyla uygulama tamamlanır.

Güvenlik Adımları Tamamlanır

Çatıya çıkmadan evvel tüm güvenlik önlemlerinin alınması şarttır. Kepenk ya da merdiven kullanımı sırasında dikkatli olunmalı ve uygun kişisel koruyucu ekipmanlar giyilmelidir.

Hazırlıklar Yapılır

Eski çatı kaplaması çıkarılır ve çatı tamamen temizlenir. Eksik ya da hasarlı tahtalar onarılıp düzeltilir. Çatı altı örtüsü döşenir ve kenar şeritleri yerine güzelce yerleştirilir.

Shingle Kesilir

Shingle malzemeler çatı kenarlarına ve çıkıntı kalan kısımlara uyması için kesilmesi lazımdır. Bir keski ya da keskin bir bıçak kullanılarak shingle kesilir ve biçimlendirilir. Dikkatli olunmalı ve düzgün kesimler yapılmalıdır. Bu yüzden de işlemin her bir adımı profesyonel ekip tarafından halledilmelidir.

Shingle Sıralanır

Sıralanan shingle malzemeler her biri birbiri üzerine bindirilmiş biçimde yerleştirilir. Ardından itinayla hizalanır. Kenar şeritleri de takılır. Bu şeritler, çatıyı su ve rüzgar hasarına karşı en iyi şekilde korur.

Bitirme Adımına Geçilir

Shingle malzemelerin her biri tamamen döşendikten sonra, çatının tamamlanması adına bazı bitirme adımlarının gerçekleştirilmesi gerekir. Çatı güvenliğinin sağlanması için pervazlar yerleştirilir. Bunun yanı sıra çatıya estetik bir görünüm katmak maksadıyla çıkıntılar ve kenar bölgeler temizlenir. En son ise inceleme yapılır. Her şeyin düzgün bir biçimde yerleştirilip yerleştirilmediğine bakılır.


WhatsApp
Hemen Ara